Efterlikna sin mor

Självklart kan barn oavsett kön leka med vilka saker som helst. Det finns inga begränsningar om en kille vill leka med en docka eller tycker att det är kul att leka med köksutrustning eller rosa glittriga saker som kanske kan förknippas med mer flickiga saker. Men självklart kan även pojkar leka med saker som rör hemmet eller lekar som mamma, pappa och barn. Det kan ju till och med vara så att det är flickor som inte vill leka med dockor utan hellre tar sig an en byggsats i lego. Självklart finns det lego som är mer anpassat till flickor, de har mer färgglatt i lila och rosa.

Men oftast så vill flickor efterlikna sina mödrar och leksaker som stärker bandet till mammorna ökar också flickornas självständighet. Om flickorna får lära sig att laga mat, diska, eller leka med dockor så som om de var bebisar lär sig också barnet att omtanke, och empati är viktiga delar av att växa upp. Jag funderar på om denna frihet och möjlighet till ett beteende som härmar en vuxen är den saken som gör att flickor mognar snabbare. De efterliknar de vuxnas beteende och genom sin lek kommer de också på hur de ska mogna.

Flickor leker med saker som är glittriga, rosa eller någon annan härlig färgglad färg. De vill ha allting i samma serie och har de en favorit sak, film eller idol, vill de ha allting som går att få tag på. Det är som om flickor inte kan leka om de inte har allting som tillhör produkten. Flickor har också en underlig förmåga att kunna skapa saker från en massa pysselmaterial. De kan rita, pärla och vara kreativa. De gillar att organisera och skapa mönster med olika föremål. Där pärlor kan skapa örhängen, halsband eller armband. Något som även omgivningen får bevittna då flickorna gärna delar med sig av sina kreationer och låter andra bära smyckena.