Glittrigt, rosa och vardagsbestyr

Flickor gillar gulliga och ulliga saker. Något som behöver omvårdnad och värme. En flicka kan leka veterinär med alla sina gosedjur, rada upp dem och ge den mystiska sjukdomar som sedan botas med medicin.

Eller så kan det vara lekar som mamma, pappa och barn tillsammans med älsklingsdockorna. Dockorna kan vara barn eller andra karaktärer i leken. De fyller ut tomrum där lekkamraterna är för få och skapar en rollek mellan barnen och dockorna. Något som kan vara trevligt och väldigt uppskattat av barn är lekar som påminner om föräldrarnas vardagsliv. Alltså diska, tvätta, städa och laga mat. Att härma ger leken mer djup och barnet utvecklar ett eget rollspel där barnet härmar hur föräldrarna gör. Genom att låtsas laga mat till sin familj, baka eller ta hand om ett hushåll leker barnet gärna med barnsaker som efterliknar verkliga saker fast i barnstorlek.

Att ha möjlighet till barnmöbler, som är anpassade till små kroppar kan barnet ha middagsbjudningar eller te besök. Här fyller gosedjuren och dockorna den funktionen av flera deltagare i leken. Att bjuda på en kopp te i en söt och näpen service förstärker känslan av samhörighet och likt vuxna som sitter ner och dricker kaffe med vänner och bekanta kan barnet också efterlikna deras beteende.

Flickor är annars väldigt intresserad av att pyssla och skapa saker, de gillar pärlor, att skapa namnhalsband eller armband. Får de möjligheten till valfritt pysselmaterial kan deras verkligt kreativa ådra gå loss och deras alster kan komma att pryda hemmet. Att pärla en massa pärlplattor kan också vara ett sätt för flickor att få utlopp för kreativitet.

Men vilken leksak man än köper så kommer barnet att gilla det, om du har haft en baktanke med din gåva. Vilket innebär att är du det minsta lyhörd till barnets intressen så kommer du att finna den bästa presenten.